14.07.2019 r. Dzisiaj króluje w mojej kuchni ostry Ajvar – pasta z pieczonych papryk
i bakłażanów, które wygrzewały się w macedońskim słońcu. Kompozycja przypraw dodaje smaczku. Najlepszy jaki jadłam to Baš Ajvar importowany jest przez SeryMery.

Podczas śniadania ajvar zastępuje mi masło na tostach, przy obiedzie stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, a także jako baza sosu do klasycznej surówki z … kiszonej kapusty;

Mix mięsiw z macedońskim ajvarem, surówką      z kiszonej kapusty i poznańskimi pyrami
Karkówka na parze w ajvarze

Karkówka (700 g) na parze w ajvarze spoczywa sobie na kiszonej kapuście. Zestaw ten parowałam przez 60 min. W tym czasie poszatkowałam surówkę. Do garści kiszonej kapusty wkroiłam dużą, czerwoną paprykę i starłam jabłko. Sos stanowił olej rzepakowy, ajvar, sól, cukier i sok z cytryny. Poezja!

W domu rodowitej mieszkanki byłego województwa poznańskiego, podczas niedzielnego obiadu, nie mogło nie być pyr. 😉 Smacznego! Ada przy garach®

***

30.06.2019 r. W ramach wspólnego projektu Ada przy garach®, proponuję Tobie prostą, a jakże pyszną kolację: pieczona papryka z miętą i serem solankowym sirenje, długo pieczona wieprzowina, która 24 godziny marynowała się w ziołach oraz polskie podpłomyki:

Kup kilogram łopatki wieprzowej. Natrzyj ją pieprzem, papryką słodką wędzoną, rozmarynem, solą, pieprzem, zmielonymi trzema ząbkami czosnku i majerankiem. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Do brytfanny wlej olej, wkrój jedną, dużą cebulę i czosnek w ilości trzech ząbków. Włóż zamarynowane mięso, podlej szklanką brązowego napoju gazowanego wymieszanego z keczupem(ok. 4 łyżki), przykryj pokrywką i piecz 120 minut w 180’C. Zdejmij pokrywę na ostatnie 10 minut pieczenia.

Na jedną czerwoną paprykę potrzebujesz garść rozdrobnionej, świeżej mięty, pół poszatkowanej drobno cebulki, dwa rozgniecione ząbki czosnku i 200 g rozkruszonego widelcem sera solankowego. Połącz składniki, napełnij połówki papryk, skrop oliwą, posyp zmielonym z młynka pieprzem i  wsuń do piekarnika z pieczonym mięsiwem, tak na 20 min przed końcem czasu.

A co z podpłomykami? Przede wszystkim wykorzystaj patelnię, do której masz najmniejszy sentyment – zostają ślady po pieczeniu. Na 10 sztuk podpłomyków potrzebujesz: 300 g mąki pszennej typ 650, pół łyżeczki soli oraz szklankę wrzątku. Do przesianej mąki dodaj sól. Wlewając powoli wrzącą wodę, mieszaj masę łyżką. Dalej ugniataj ciasto dłońmi, tak długo aż będzie gładkie i sprężyste, możesz wyłożyć je na stolnicę. Daj mu odpocząć pod przykryciem ok. 20 min. Następnie pokrój je na równe kawałki i każdy z nich rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Piecz każdy placek osobno na mocno rozgrzanej, zupełnie suchej patelni. Kiedy od spodu na  placku pojawią brązowo-czarne ciapki, to czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania takiego samego efektu. Możesz go lekko dociskać, zobaczysz, że zdenerwuje się i napuchnie 😉

Szklanka białego wytrawnego wina z wodą gazowaną ugasi pragnienie.

***

Najbardziej znaną i rozpowszechnioną potrawą w Macedonii jest Pita – ciasto z różnymi farszami. Każda gospodyni ma swój przepis na to ciasto, sposób jego wykonania może różnić się także w zależności od regionu. Także nazwy tej potrawy bywają różne – pita, kolpita, maznik, burek, zelnik, banica.

Ciasto wykonuje z mąki i wody, z odrobiną oleju i rozciąga podobnie jak ciasto na sztrudel. Farsz można przygotować ze słonego sera, szpinaku, porów, cukinii, mięsa, ziemniaków, a nawet z pokrzyw,  czy szczawiu.

Zdjęcia z warsztatów kuchni macedońskiej, przeprowadzonych na Uniwersytecie Opolskim, można obejrzeć na stronie: http://euroopole.weebly.com/warsztaty-kulinarne.html

Macedońska pita  Warto zobaczyć jak taką pitę się wykonuje i wypróbować samemu!

W naszych polskich warunkach także można w prosty i szybki sposób wykonać tę potrawę

Potrzebne nam będą:

2-3 opakowania gotowego ciasta francuskiego

3 jajka

1 op. gęstej śmietany

1 op. sera białego, najlepiej typu bałkańskiego

i w zależności od farszu: szpinak lub pory.

Ciasto należy cienko rozwałkować podsypując mąką, wykroić odpowiednią ilość ciasta na spód i wierzch naszej blachy, a jego okrawki pozostawić. Pory pokroić na małe kawałki i poddusić na patelni w małej ilości oleju i wody, doprawić solą i pieprzem (jeśli farsz ma być ze szpinaku, należy poddusić go na patelni i doprawić solą oraz pieprzem), następnie w misce pokruszyć ser, dodać roztrzepane 2 jajka i śmietanę, wszystko wymieszać, połączyć z porami lub szpinakiem. Spód naszego ciasta wykładamy na wcześniej przygotowana i wyłożoną papierem blachę, okrawki wrzucamy do naszego farszu i wykładamy na pitę, następnie drugą część przygotowanego ciasta wykładamy na wierzch i zawijamy do środka brzegi. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 40 min w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.

Kolejną bardzo popularną na całych Bałkanach potrawą jest Musaka! Wykonuje się ją z warzyw – najczęściej z ziemiaków lub bakłażanów oraz mięsa mielonego.

Aby ją przyrządzić potrzebne są:

2-3 duże ziemiaki pokrojone w cienkie plasterki

ok. 600 g mięsa mielonego

1 cebula

czosnek

puszka pomidorów

przyprawy: sól, pieprz, ew. vegeta, papryka czerwona słodka, liść laurowy i oregano

ok. szklanki wody.

Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy liść laurowy, szczyptę soli i łyżeczkę czerwonę papryki.  Chwilę wszystko dusimy, cały czas mieszając. Dodajemy mięso i przyprawiamy go solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem i oregano. Całość podsmażamy, aż mięso będzie zrumienione. Następnie dodajemy pomidory i jeszcze chwilę wszystko dusimy. Połowę ziemniaków wykładamy na spód naczynia do zapiekania, na nie kładziemy farsz i znów resztę ziemniaków. Potrawę podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach. Pieczemy do czasu, gdy ziemniaki zmiękną, a cała potrawa się zarumieni.

Teraz czas na sałatki! Najbardziej znana to Sałatka Szopska! Do jej wykonania potrzebne będą: pomidory, ogórki, 1 cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, ser typu bałkańskiego i ew. oregano i cytryna.

Pomidory i ogórki kroimy w dość sporą kostkę, na pół talarki kroimy cebulę, całość mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy i wykładamy na wierzch naszej sałatki. Polewamy oliwą i odrobiną soku z cystyny i posypujemy oregano.

Taratur jest rodzajem sałatki wykonanej z ogórka i gęstego jogurtu. Aby ją wykonać trzeba ogórek pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem!

A teraz coś słodkiego, pysznego i popularnego na całych bałkanach! Jest to ciasto o pochodzeniu turecko-arabskim! O czym mowa? Oczywiście o Baklavie ! Można ją zrobić z orzechów włoskich, migdałów lub pistacji!

Do jej wykonania potrzeba:

ciasto: 1 kg mąki

ok. 35 g drożdży

sól, cukier

ciepła woda

farsz: mielone orzechy,cukier, płaska łyżeczka cynamonu

szerbet, czyli syrop cukrowy: 1,5 l wody, 2,4 kg cukru, 4 op. cukru waniliowego, 2 cytryny

oraz 400 ml oleju

pół l wody gazowanej

1 proszek do pieczenia

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy połączyć z cukrem (jego ilość jest zależna od własnego gustu i smaku) i cynamonem.

Olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia połączyć razem w misce i dobrze wymieszać.

Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na prostokąt dość cienko, skropić przygotowanym płynem, zgiąć wzdłuż na pół i znów skropić. Na brzeg wyłożyć trochę farszu orzechowego i zwijać w trójkąt. Tak postępować póki mamy ciasto. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec w 200 stopniach ok. 20 min.

Szerbet: Wodę z cukrem gotować, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier waniliowy i cytryny pokrojone w plasterki.

Gotowym gorącym szerbetem polać upieczoną i trochę przestudzoną baklawę. Odczekać, aż ciasto wchłonie płyn.

Dla tych, którzy lubią patrzeć jak wykonuje się daną potrawę zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu:

Baklava

 

Zapraszamy także do obejrzenia filmów z podróży przez Macedonię Roberta Makłowicza emitowanych przez TVP.

Już wkrótce nowe przepisy kuchni macedońskiej!

Makłowicz w podróży – Droga przez Bałkany

Makłowicz w podróży – W stolicy

Makłowicz w podróży – Jezioro Ochrydzkie

Makłowicz w podróży – Stare wino

Reklamy