Najbardziej znaną i rozpowszechnioną potrawą w Macedonii jest Pita – ciasto z różnymi farszami. Każda gospodyni ma swój przepis na to ciasto, sposób jego wykonania może różnić się także w zależności od regionu. Także nazwy tej potrawy bywają różne – pita, kolpita, maznik, burek, zelnik, banica.

Ciasto wykonuje z maki i wody, z odrobiną oleju i rozciąga podobnie jak ciasto na sztrudel. Farsz można przygotować ze słonego sera, szpinaku, porów, cukinii, mięsa, ziemniaków, a nawet z pokrzyw,  czy szczawiu.

Zdjęcia z warsztatów kuchni macedońskiej, przeprowadzonych na Uniwersytecie Opolskim, można obejrzeć na stronie: http://euroopole.weebly.com/warsztaty-kulinarne.html

Macedońska pita  Warto zobaczyć jak taką pitę się wykonuje i wypróbować samemu!

W naszych polskich warunkach także można w prosty i szybki sposób wykonać tę potrawę

Potrzebne nam będą:

2-3 opakowania gotowego ciasta francuskiego

3 jajka

1 op. gęstej śmietany

1 op. sera białego, najlepiej typu bałkańskiego

i w zależności od farszu: szpinak lub pory.

Ciasto należy cienko rozwałkować podsypując mąką, wykroić odpowiednią ilość ciasta na spód i wierzch naszej blachy, a jego okrawki pozostawić. Pory pokroić na małe kawałki i poddusić na patelni w małej ilości oleju i wody, doprawić solą i pieprzem (jeśli farsz ma być ze szpinaku, należy poddusić go na patelni i doprawić solą oraz pieprzem), następnie w misce pokruszyć ser, dodać roztrzepane 2 jajka i śmietanę, wszystko wymieszać, połączyć z porami lub szpinakiem. Spód naszego ciasta wykładamy na wcześniej przygotowana i wyłożoną papierem blachę, okrawki wrzucamy do naszego farszu i wykładamy na pitę, następnie drugą część przygotowanego ciasta wykładamy na wierzch i zawijamy do środka brzegi. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 40 min w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.

Kolejną bardzo popularną na całych Bałkanach potrawą jest Musaka! Wykonuje się ją z warzyw – najczęściej z ziemiaków lub bakłażanów oraz mięsa mielonego.

Aby ją przyrządzić potrzebne są:

2-3 duże ziemiaki pokrojone w cienkie plasterki

ok. 600 g mięsa mielonego

1 cebula

czosnek

puszka pomidorów

przyprawy: sól, pieprz, ew. vegeta, papryka czerwona słodka, liść laurowy i oregano

ok. szklanki wody.

Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy liść laurowy, szczyptę soli i łyżeczkę czerwonę papryki.  Chwilę wszystko dusimy, cały czas mieszając. Dodajemy mięso i przyprawiamy go solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem i oregano. Całość podsmażamy, aż mięso będzie zrumienione. Następnie dodajemy pomidory i jeszcze chwilę wszystko dusimy. Połowę ziemniaków wykładamy na spód naczynia do zapiekania, na nie kładziemy farsz i znów resztę ziemniaków. Potrawę podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach. Pieczemy do czasu, gdy ziemniaki zmiękną, a cała potrawa się zarumieni.

Teraz czas na sałatki! Najbardziej znana to Sałatka Szopska! Do jej wykonania potrzebne będą: pomidory, ogórki, 1 cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, ser typu bałkańskiego i ew. oregano i cytryna.

Pomidory i ogórki kroimy w dość sporą kostkę, na pół talarki kroimy cebulę, całość mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy i wykładamy na wierzch naszej sałatki. Polewamy oliwą i odrobiną soku z cystyny i posypujemy oregano.

Taratur jest rodzajem sałatki wykonanej z ogórka i gęstego jogurtu. Aby ją wykonać trzeba ogórek pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem!

A teraz coś słodkiego, pysznego i popularnego na całych bałkanach! Jest to ciasto o pochodzeniu turecko-arabskim! O czym mowa? Oczywiście o Baklavie ! Można ją zrobić z orzechów włoskich, migdałów lub pistacji!

Do jej wykonania potrzeba:

ciasto: 1 kg mąki

ok. 35 g drożdży

sól, cukier

ciepła woda

farsz: mielone orzechy,cukier, płaska łyżeczka cynamonu

szerbet, czyli syrop cukrowy: 1,5 l wody, 2,4 kg cukru, 4 op. cukru waniliowego, 2 cytryny

oraz 400 ml oleju

pół l wody gazowanej

1 proszek do pieczenia

Wykonanie: Wszystkie sładniki ciasta połączyć, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy połączyć z cukrem (jego ilość jest zależna od własnego gustu i smaku) i cynamonem.

Olej, wodę gazowanę i proszek do pieczenia połączyć razem w misce i dobrze wymieszać.

Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na prostokąt dość cienko, skropić przygotowanym płynem, zgiąć wzdłuż na pół i znów skropić. Na brzeg wyłożyć trochę farszu orzechowego i zwijać w trójkąt. Tak postepować póki mamy ciasto. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec w 200 stopniach ok. 20 min.

Szerbet: Wodę z cukrem gotować, aż zacznie gęstnieć. Dodać cukier waniliony i cytryny pokrojone w plasterki.

Gotowym gorącym szerbetem polać upieczoną i trochę przestudzoną baklawę. Odczekać, aż ciasto wchłonie płyn.

Dla tych, którzy lubią patrzeć jak wykonuje się daną potrawę zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu:

Baklava

 

Zapraszamy także do obejrzenia filmów z podróży przez Macedonię Roberta Makłowicza emitowanych przez TVP.

Już wkrótce nowe przepisy kuchni macedońskiej!

Makłowicz w podróży – Droga przez Bałkany

Makłowicz w podróży – W stolicy

Makłowicz w podróży – Jezioro Ochrydzkie

Makłowicz w podróży – Stare wino

Reklamy